A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

Alexander Schmalcz kamarazene mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2024. január 29.

A mesterkurzus fókuszában a dal műfaja lesz, zongorista és énekes hallgatókat, valamint ének-zongora duókat várnak.

A lipcsei Mendelssohn Zene- és Táncművészeti Főiskola professzora február 27-én és 28-án 10.00–13.00 és 15.00–18.00 között tart órákat az I. előadóteremben.

A kurzuson aktív résztvevőként a Zeneakadémián tanuló kamaracsoportok jelentkezhetnek az ITT található online űrlapon, legkésőbb február 20. éjfélig.

Passzív résztvevőként bárki díjtalanul részt vehet, előzetes jelentkezés nem szükséges. A kurzusról nem állít ki az egyetem igazolást a passzív részvevőknek.

 

Alexander Schmalcz

 

Alexander Schmalcz már fiatalon olyan legendás énekesekkel dolgozott együtt, mint Peter Schreier, Edita Gruberova, Grace Bumbry és Anna Tomowa-Sintow. Állandó partnere Matthias Goerne-nek, valamint olyan énekesekkel lép fel, mint Daniel Behle, Konstantin Wolff, Stephan Loges, Inessa Galante, Eva Mei, Rachel Frenkel és Chen Reiss. Hangszeres kamarazenei partnerei közé tartozik Céline Moinet, Albrecht Mayer, Dimitri Ashkenazy és Tatjana Masurenko.

Alexander Schmalcz keresett énekkísérőként rendszeresen hallható Európa, Amerika, Japán és Korea jelentős kulturális központjaiban, valamint olyan nemzetközi fesztiválokon lép fel, mint a Salzburger Festspiele, a Schleswig-Holstein Musikfestival, a Tanglewood Festival, a Prágai Tavaszi Fesztivál és a Schwetzinger Festspiele. Fellép többek között a milánói Teatro alla Scala, a Bécsi Staatsoper, a Müncheni Staatsoper, a Théâtre du Châtelet, az Opera Bastille Amphithéâtre, az amszterdami Concertgebouw, a Kölner Philharmonie, a lipcsei Gewandhaus, a londoni Wigmore Hall, a Seoul Arts Center, a tokiói Opera City Hall és a tokiói KIOI Hall koncerttermeiben.

Átfogó repertoárja számos CD-n, illetve német, brit, osztrák, holland, valamint japán rádió- és televízióadásban hallható. Alexander Schmalcz meghangszerelte zenekarra Franz Schubert dalait is, amelyeket Matthias Goerne megrendelésére írt. Az átiratok azóta nagy nemzetközi visszhangot keltettek: játszották a Berlini Filharmonikusok, a Dresdner Kapellsolisten, és megszólalt a New York-i Mostly Mozart Festivalon, valamint a Wiener Symphoniker Frühlingskonzert nevű eseményen a bécsi Musikvereinban. Alexander Schmalcz első zongoraleckéit a drezdai Kreuzchor karnagyaként kapta. Tanulmányait a drezdai Musikhochschule és az Utrecht Conservatoire-ban végezte, majd a Guildhall School of Music and Drama-ban Iain Burnside és Graham Johnson vezetésével fejezte be tanulmányait.

Alexander Schmalcz a lipcsei "Felix Mendelssohn-Bartholdy" Zene- és Táncművészeti Főiskolán a dalértelmezés professzora, emellett nemzetközi mesterkurzusokat tart.