A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

Mesterkurzust tart a Modern Art Orchestra a BMC-ben

2024. január 18.

A Műhelynyitás! című programot 2024. január 24-én rendezik meg 11.00 és 12.30, valamint és 14.00 és 15.30 között a BMC Könyvtárában.

Az eseményen a Zeneakadémia és a Bartók Konzi hallgatói vehetnek részt, előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail-címen. A jelentkezésnél kérjük írja bele, hogy a délelőtti és/vagy a délutáni kurzuson szeretne-e részt venni.

A Zeneakadémia hallgatói a kurzuson való részvételért kreditet kaphatnak, a 4 kredites Mesterkurzus tantárgyat kérjük, hogy Bacsó Kristóf tanár úrnál vegyék fel.

 

 

A Modern Art Orchestra egyike hazánk leginnovatívabb jazz együtteseinek. 2005-ös alapítása óta monumentális repertoárt épített fel, olyan kompozíciókból, amelyek javarészt kifejezetten az együttes számára íródtak a kortárs magyar klasszikus zene és jazz muzsika komponistái által.

Működésük gerincének mondhatók a havi rendszerességgel megrendezett koncertsorozataik, melyeket rezidens székhelyük, a Budapest Music Center termeiben rendeznek meg az épület megnyitása óta. A kortárs muzsika bemutatása mellett Legendás albumok elnevezésű sorozatukban a jazz muzsika tradíciójához is kapcsolódnak. A zenekar előadásain alkalomról alkalomra újabb és újabb zenei anyag kerül bemutatásra, így a repertoár gyarapodása magától értetődő, viszont az építés hatékonysága és eszközei már nem teljesen kézenfekvőek.

Január 24-én délelőtt és délután egy-egy mesterkurzus keretein belül enged betekintést működésének módszereibe a Modern Art Orchestra a BMC Könyvtárában. A Fekete-Kovács Kornél (trombita), Bacsó Kristóf (szaxofon), Cseke Gábor (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Csízi László (dob) alkotta kvintett arra vállalkozik, hogy a zenekari próbák módszereit mutassa be a kurzuson résztvevő muzsikusoknak. Fókuszba kerülnek továbbá a zenész és zenész közötti kommunikáció eszközei, annak különböző síkjai és lehetséges csatornái, a zenekar posztjaival összekapcsolható kompetenciák és felelősség kérdései.

A mesterkurzus a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósulhat meg.