A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

Együtteseink

A Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban a diákok egyéni hangszeres tanításán kívül fontos szerepet kap az együttesek munkájában való részvétel is. Jelen pillanatban négy formáció működik az intézmény falain belül: egy vegyeskar, valamint szimfonikus-, fúvós- és kamarazenekar. A beosztások készítése során gondot fordítunk arra, hogy minden növendék a lehető legtöbb együttesben próbálhassa ki magát képzésének időtartama alatt.

Az iskola és elődintézményei életében mindig jelen voltak a közös muzsikálás különböző formái, de a próbák tanrendbe foglalása, mindenki számára hozzáférhetővé tétele Szabó Tibor igazgató úr nevéhez köthető. Vezetése alatt, a nyolcvanas évek elejétől kezdve a szimfonikus zenekar állandó és megbecsült szereplőjévé vált Budapest zenei életének. Az együttes műsorának két fő pillérét az oratorikus- és versenyművek alkotják, ahol a szólistákat mindig az adott tanév versenygyőztes diákjai közül választják. A koncertek műsorát tévé-, rádiófelvételek is őrzik, valamint lemezei is készültek a zenekarnak.

2005 óta, a nyugállományba vonuló Szabó Tibor helyét fokozatosan Bolyky Zoltán vette át a szimfonikus zenekar élén. Már az ő vezetésével nyerte meg a zenekar 2009-ben a zeneművészeti szakközépiskolák számára megrendezett Országos Zenekari Versenyt.

2014 szeptemberétől négy éven át Dubóczky Gergely vezette a zenekart, irányításával a diákok Bartók Táncszvitjét, Debussy Petite Suite című darabját és Copland Appalachian Spring című művét is bemutatták. Ma már a hagyományos zenekari játék alapjainak elsajátítása mellett a modern zene is része az együttes repertoárjának, a zenekar többek között rendszeres résztvevője a Konzervatórium Új Zenei Projektjének.

2019 őszén Dobszay-Meskó Ilona vette át a zenekar irányítását.