A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

Iskolánk

A LFZE Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium, Magyarország legrégebbi középfokú zeneoktatási intézménye. Alapításának a története a reformkorba nyúlik vissza. 1840-ben Mátray Gábor igazgatásával megalakul a Nemzeti Zenede, a Pest-Budai Hangász Egylet Énekesiskolájaként. A növendékek száma: 75.

Az alapításhoz szükséges összeg előteremtésében vezető szerepet játszik Liszt Ferenc, aki két nagysikerű hangversenyt adott a Hangász Egylet javára. 10 évvel később már 200 növendéke van és a korábbi ének, zeneszerzés és kórus szakok mellett megalakul a zongora, hegedű, gordonka, fuvola és klarinét tanszak is.

1867-ben végérvényesen Nemzeti Zenedére keresztelik az intézményt és a Zeneakadémia 1875-ös megalakulásáig a magyar zeneoktatás legrangosabb otthona, kiváló tanárokkal (Aggházy Károly, Allaga Géza). Ekkoriban hangzanak el báró Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter biztató szavai: hazai intézeteink közt oly kiváló helyet foglal el, hogy erejében és hatáskörében egyre gyarapodva azt kívánom a magyar zeneművészet valódi ápolójává váljék.

Rövid időre 1920-27 között a Nemzeti Zenede állami kezelésbe kerül, de 1927 után ismét az egyesületi szervezet alakul újjá. Az iskola vezetésében olyan kiváló muzsikusokat, nagytekintélyű tanárokat találunk, mint Szendy Árpád, Kern Aurél, Haraszti Emil, Szabados György. 1941-től Kresz Géza hegedűművész áll az intézmény élére. Az ő kezdeményezésére indul el a gimnáziumi tagozat.

A II. Világháború után 1948-ban állami rendelettel felszámolják a Nemzeti Zene Egyesületet és Állami Konzervatórium néven működik tovább, felvállalva a tanárok továbbképzését is. A zenegimnáziumi oktatás is folytatódik. 1954-től hivatalosan a középfokú zeneoktatás budapesti feladatait látja el az iskola. Ekkor Sándor Frigyes az igazgató, akit 1958-banl Fasang Árpád követ. 1966-tól a tanárképzést a Zeneakadémiához csatolják. Az iskola ekkor veszi fel a Bartók Béla Zeneművészet Szakiskola nevet. 1973-tól Halász Ferenc hegedűművész irányítása alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gyakorlóiskolája lesz.1990-ben ekkor már Szabó Tibor karnagy az igazgató a közismeret keretein belül újraindul a gimnáziumi oktatás. Ekkor az intézmény hivatalos neve: Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája lett.

A 2008-as év során a Bartók Béla Konzervatórium egységébe integrálódott az Erkel Ferenc Alapfokú Jazz-zeneművészeti Intézmény és Jazz-zeneművészeti Szakközépiskola középszintű oktatási része. Ettől az évtől kezdve középfokú Jazz oktatás is folyik az intézmény falain belül.

2014. szeptember 1-től intézményünk összevonásra került a korábbi Hangszerészképző Szakközépiskolával. 2016 szeptemberétől szakgmináziumként működünk, így ettől az időponttól iskolánk új neve:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium.

Jelenleg közel 400 hallgatója van 24 tanszakon, az intézmény élén 2012-től dr. Benkő Szabolcs igazgató úr áll.