A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

170 éves a „Nemzeti Conservatorium”

2010. október 20.

Sokszínű komolyzenei csemege

170 éves a „Nemzeti Conservatorium”

 

Sajtóközlemény

2010. október 27.

 

Újabb csemegét kínál a komolyzene kedvelőinek a Zeneakadémia: az intézmény gyakorlóiskolája, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fennállásának 170. évfordulóját ünnepli október 29-én. A gálakoncerten felcsendül többek között a 20 magyar népdal, az iskola egykori növendéke, a Kossuth-díjas Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester vezényletével. 

 

 

A magyar zenei identitás megerősödésében, illetve az alsó- és középfokú zenei oktatás fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszó Nemzeti Zenede jogutódja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola idén ünnepli alapításának 170. évfordulóját. A jeles ünnep alkalmából október 29-én nagyszabású hangversenyt ad az intézmény énekkara, zenekara, jazz tanszaka, illetve fúvós zenekara, mai és az egykori növendékek közreműködésével.

 

A gálakoncerten többek között Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Malcolm Arnold dallamai is felcsendülnek. Az ünnep záróakkordját, a 20 magyar népdalt Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezényli, aki a „Nemzeti Conservatoriumban” végezte tanulmányait. Az est háziasszonya Hűvösvölgyi Ildikó színművész, a Konzervatórium ének tanszakának egykori növendéke.

 

A Zenede 1840-ben nyitotta meg kapuit, Liszt Ferenc segítségével, aki jótékonysági koncertjeinek bevételéből támogatta az iskola megszületését. Az előkészületi munkálatokban nagy szerepet játszott a Zenede első igazgatója, Mátray Gábor, zenetudós és az a Bartay András, aki néhány évvel később az akkor új Nemzeti Színház első igazgatója lett – ő írta ki a Himnuszra és a Szózatra a pályázatot. Tanárai között találjuk többek között Erkel Ferencet és Huber Károlyt, Hubay Jenő édesapját. A Zenede 1867-ben vette fel a „Nemzeti” nevet. Fontos intézmény volt Pest-Buda polgárosodásának folyamatában, a magyar zenei identitás megerősödésében, az alsó és középfokú zenei oktatás fejlődésében. Az 1875-ben alapított Zeneakadémia előfutárának tekinthető.

 

 


 

170 ÉVES A NEMZETI CONSERVATORIUM – GÁLAKONCERT

A Bartók Konzervatórium együttesei és a Liszt Akadémia hallgatói

 

Időpont: 2010.10.29 19:30  

Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Erkel Ferenc: Ünnepi zene (Az Ünnepi nyitány fúvószenekari változata)

Malcolm Arnold: Négy skót tánc

John Williams - Hans van der Heide: Highlights from Hook

közreműködik a Konzi fúvószenekara, vezényel: Kiss Zoltán

 

Carl Fischer - Frankie Laine: We'll Be Together Again

 Márkus Tibor – Lutring Magdolna: Blues suite - bemutató előadás a Nemzeti Zenede tiszteletére

közreműködnek a jazz tanszak tanárai és a Jazz Voices Énekegyüttes 

 

Dohnányi Ernő: Amerikai rapszódia

közreműködik a Konzi szimfonikus zenekara vezényel: Bolyky Zoltán

 

 

 

Liszt Ferenc: Salve Regina, Pater Noster

közreműködik a Konzi vegyeskara és Elekes Zsuzsa Liszt-díjas orgonaművész,

vezényel: Ugrin Gábor 

 

Bartók Béla - Kocsis Zoltán: 20 magyar népdal - részletek

közreműködnek: Szabóki Tünde - szoprán, Várhelyi Éva - alt, Szappanos Tibor - tenor, Szegedi Csaba - basszus, a Konzi szimfonikus zenekara és vegyeskara,

vezényel: Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zongoraművész, karmester

 

 

Rendező: Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Budapest

Támogatók: Nemzeti Zenede Alapítvány, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Művészetek Palotája, K&H Bank és Biztosító Zrt, Rose & Buffet Kft, Fon-Trade Music Kft

 

 

Jegyárak: 2500, 1900, 1200 Ft, Jegyvásárlás: Művészetek Palotája (Bp. IX. Komor M. u. 1.), MüPa jegypénztár (VI. Andrássy út 28.) és az interneten (mupa.jegy.hu)