A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

A 245/2024 (VIII.8.) kormányrendelet végrehajtása

2024. szeptember 18.

A nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és a használatában korlátozott tárgyak köréről, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályairól szóló rendeletet a Liszt Ferenc Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnáziumban a jogszabályi környezettel összhangban, az iskola különleges nevelési formáira, valamint idő- és órabeosztására figyelemmel tartjuk be.

A rendelet meghatározza a köznevelési intézményekben tiltott és korlátozottan használható tárgyakat, valamint az ezek használatára vonatkozó szabályokat.

A korlátozottan használható tárgyak körébe utalja a rendelet a telekommunikációs eszközöket – különösen a mobiltelefonokat –, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket és az internetelérésre alkalmas okoseszközöket. Ezeket a tárgyakat a tanítás teljes ideje alatt olyan helyen kell tárolni, ahol a tanulók nem férhetnek hozzájuk, nem tudják használni ezeket.

Ennek végrehajtásához a következő módot határozzuk meg:

Minden tanítási óra kezdetén az adott szaktanár felszólítja a tanulókat, hogy egy, a teremben található arra alkalmas felületen a telefonokat (okoseszközöket, kamerákat stb.) kikapcsolt állapotban különítsék el. A tanítási óra végén, amikor a tanár erre engedélyt ad, az eszközök újra átvehetők és szabadon használhatóak, kivéve a két tanítási óra közötti szüneteket, amikor a telefonok nem használhatóak, csak tanári engedéllyel.

A rendelet egyaránt hatályos a gimnáziumi- és az érettségi utáni képzésben résztvevőkre is.

A telefonok használatát a szakgimnáziumban dolgozó bármely, pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállaló ellenőrizheti.

A rendelet 1. §-a az iskolában tiltott tárgyakról szól. Ebben külön megnevezésre kerülnek azok a termékek, amelyek 18. életévüket be nem töltött személyek számára nem értékesíthetőek. Ebbe a körbe tartoznak a dohányáruk és az alkoholok. Ezen termékeknek nem csak a használata, de a birtoklása is tiltott az iskolában; a tanárok felhatalmazást kapnak arra, hogy gyanú esetén ellenőrizzék, van-e a kiskorú tanulónál ilyen termék. Amennyiben beigazolódik a tiltott tárgy behozatala, a tényről a szülőt és a rendőrséget is értesíteni kell.

Mivel a szabály szigorú, kérjük a nagykorú tanulóinkat is, hogy segítsék a munkánkat azzal, hogy kiskorú tanuló számára nem vásárolnak tiltott termékeket, és nem is kínálják meg őket ezekkel.

Az új szabálytól függetlenül továbbra is érvényes, hogy az iskolában és annak 5 m-es körzetében szigorúan tilos a dohányzás.