A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.
- Solti György

Sólyom György 100

2022. február 24.

Sólyom György (1922-2005) holnap, 2022. február 25-én lenne 100 éves. A generációkra hatással lévő zenetudós 17 évig a középiskola könyvtárosaként dolgozott, majd ugyanitt, a konziban tanított zenetörténetet.

Tanulmányait a zeneakadémián végezte: először zeneszerzés, majd a zenetudományi szakra járt, végül az utóbbin diplomázott 1958-ban. Tőle származik a mondás: háromféle ember van a magyar zenetudományi életben: aki őt tanította, (Kodály, Bárdos, Szabolcsi) vagy az ő évfolyam- és pályatársai (Kroó György, Petrovics Emil, Pernye András) vagy akiket ő tanított: többek között Batta András vagy Marton Éva.

Nem volt a szó klasszikus értelmében pedagógus. Mégsem merült föl az óráin a fegyelmezés kérdése. Előadott! A világtörténelem és az emberi kultúra - az irodalom és képzőművészet - univerzumát és összefüggéseit mutatta meg hallgatóinak, a zenetörténeten keresztül.

Jelentős tudományos munkát végzett. Kandidátusi disszertációja, a Wagner-monográfia, 1965-ben jelent meg. Sokszor kérték fel opponensnek a Magyar Tudományos Akadémián. Gyakorta készített műsorokat a Magyar Rádiónak - Kroó György felkérésére - a Hét Zeneműve műsorfolyamba. Jelentős tanulmányokat írt a Magyar Zene folyóiratba és rendszeresen készített opera előadásokhoz műsorfüzeteket.

A zeneszerzéssel később sem hagyott fel, házikoncerteken saját betanításában és vezényletével időről-időre felcsendültek a kórusművei, főiskolás évei előtt és alatt a Vándor Kórus helyettes karnagya volt.

Szenvedélye a természetjárás volt. Gyakran csatlakoztak kirándulásaihoz tanítványai, a Budai Hegyekbe, Pilisbe. Ilyenkor végtelenbe nyúló beszélgetések alakultak ki, zeneművekről, kultúráról, filozófiáról. Persze, olykor megesett, hogy eltévedtek, ez adta meg a kirándulás sava-borsát.

Zenepedagógusi munkásságának elismeréseképpen Kiváló Pedagógus, A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje és Szabolcsi Bence-díjban részesült.

            Óriási tudását, csendes szerénységét, fanyar humorának emlékét máig őrzik pályatársai, tanítványai.

 

Művei: (A teljesség igénye nélkül)

 

Joseph Haydn (1958, Kis Zenei könyvtár sorozat)

Wagner (1966, Zeneműkiadó)

Kérdések és válaszok Liszt Ferenc pályájának utolsó szakaszában (1999, Akkord)

A visszatérés (2005, Argentum)

Tanulmányok, Operaházi műsorfüzetek

           

 A megemlékezés szerzője: Sólyom Gábor